0
порівняння
0
бажання

Як вибрати теплу підлогу і не помилитися

Безумовно, квартира обов'язково має бути красивою та затишною. Але вона має бути зручною та функціональною. Тому в цій статті ми поговоримо про важливий елемент функціонального ремонту, а саме про теплу підлогу. В Україні тема обігріву та опалення зараз особливо актуальна. Вважаємо, що пояснювати, чому це так не варто.

Легко уявити можливості такого обладнання: приходиш додому, знімаєш взуття, а тебе зустрічає не холодна плитка (лінолеум, паркет), а добре прогріте підлогове покриття. З дітлахами на ній погратися приємно, і ходити босими ногами комфортно. Припустимо, Ви вже вирішили її придбати, але виникає питання: як вибрати подібну опалювальну систему? У цій статті ми розповімо про основні види цього корисного винаходу, що допоможе Вам правильно зробити вибір.

Які існують види теплої підлоги?

  1. Дані комплекси умовно розділяють на 4 основних типи:
  2. Водяна підлогова система. Працює від центрального автономного опалення. Це сукупністю труб, якими проходить гаряча вода.
  3. Електричний нагрівальний кабель. Конструкція має вигляд спеціального електрокабелю. Зазвичай укладається безпосередньо у стяжку.
  4. Нагрівальні електричні мати. Близький до попереднього типу принцип (часто меншої товщини), тільки закріплений на спеціальній монтажній сітці.
  5. Інфрачервоний варіант. Тонка плівка, з одного боку якої розташовуються нагрівальні елементи. Монтується безпосередньо під фінішне покриття.

За і проти використання водяної підлоги 

Таке обладнання демонструє велику кількість плюсів:

  • Безпечна експлуатація. Труби для теплої підлоги надійно заховані під покриттям, що дозволяє залишати у приміщенні маленьких дітей, не хвилюючись за можливе отримання ними опіків.
  • Економія на опаленні будинку. Теплоносій має відносно невелику температуру (до 50 градусів), тому у приміщеннях з високими стелями витрата коштів на прогрів кімнати знижується рівно в 2 рази.
  • Рівномірний розподіл тепла. Прогрів йде знизу вгору, досягається оптимальний розподіл – близько 23 °C на рівні ніг і 18 °C – біля голови.
  • Естетичність. Довжина бухти труби для теплої підлоги опалення дозволяє створювати сучасні інтер'єри без необхідності пошуку варіантів, яким чином краще приховати (актуально для радіаторів та конвекторів).
  • Відчутна користь. В будинку, де встановлено підлогове покриття з водяним підігрівом набагато складніше застудитися або почуватися некомфортно. Особливо важливий цей факт для сімей з маленькими дітьми, яким можна дозволяти ходити без теплих повзунків чи вовняних шкарпеток.

Звісно, є й свої мінуси:

  • Не рекомендується самостійно монтувати, якщо немає попереднього досвіду. Це повинні робити виключно кваліфіковані майстри, бо тільки вони точно знають всі нюанси, наприклад, 16 або 20 труба краще.
  • Не встановлюють разом з нагріванням від газового котла напряму, бо це призведе до великих температур.Потрібно використовувати термоклапан.
  • У разі неправильного укладання труб для теплої підлоги можливі протікання, які складно усунути.
  • Не всюди можливе прокладання такого утеплення, а значить, у цих приміщеннях необхідно буде монтувати додаткове опалення.

Водяна підлогова система обігріву чи все ж звичні батареї?

Зі сказаного вище видно: даний опалювальний комплекс має і плюси, і мінуси. Щоб зменшити кількість недоліків та посилити переваги опалювальної мережі, слід скомбінувати в будинку два типи обладнання – батареї плюс підлогове покриття з нагріванням. Грамотний підхід дозволяє заощадити на тому, скільки труби для теплої підлоги на 1м2 буде потрібно у конкретному випадку.

Крок, см

Діаметр, мм

Середня температура теплоносія, °C

Кількість труби на 1 м², м. п.

Кількість труби на 20 м², м. п.

10

20

31,5

10

200

16

32,5

15

20

33,5

6,7

134

16

35

20

20

36,5

5

100

16

37,5

25

20

38,5

4

80

16

40

30

20

41,5

3,4

68

16

43

Таке поєднання може стати гарною альтернативою, позбавити мешканців недоліків систем, встановлених окремо. Обидва варіанти доцільно поєднувати, якщо площа будови велика, відповідно, загальні тепловтрати теж значні.

 

Придбати: Тепла підлога водяна