0
порівняння
0
бажання

Відкрита система опалення: що варто про неї знати

Открытая система отопления | Гид по отоплению

Відкрита система опалення має ряд характерних відмінностей від закритої. Вони полягають в:

  1. Розміщенні розширювального бака. Він в обов'язковому порядку повинен розташовуватися в найвищій точці, входячи до складу відкритої системи опалення. 

  2. Відсутності повної ізоляції від зовнішнього середовища. Розширювальний бак не володіє повною герметичністю, через що виникає необхідність постійно поповнювати запас теплоносія. 

  3. Використанні труб з великим діаметром у складі відкритої системи опалення. Завдяки цьому забезпечується зручність. Ще комунікації монтуються під нахилом, що дозволяє забезпечити циркуляцію. При їх монтажі до уваги береться не тільки ухил, а й висота підйому, повороту, завужені, а також особливості підключення до радіатора.

Обов'язковою умовою є наявність розширювального бачка в складі відкритої системи опалення. Його присутність є обов'язковою умовою, так як без нього система не зможе виконувати покладені на неї функції.

Конструкція

У число основних елементів, з яких складається відкрита система опалення, входить:

  1. Спеціалізований котел. Він відповідає за нагрівання теплоносія, що циркулює в контурі системи. 

  2. Труби. За ним розігрітий теплоносій подається до радіаторів, забезпечуючи створення оптимального мікроклімату в опалювальному приміщенні. 

  3. Радіатори. Являють собою елементи опалювальної системи, встановлені в опалювальних кімнатах. Для забезпечення оптимального мікроклімату в опалювальному приміщенні температура підтримується на певному рівні.

Ще одним важливим елементом конструкції є розширювальний бак. У нього надходять надлишки розігрітого теплоносія, завдяки чому забезпечується автоматичне регулювання тиску рідини.

Як забезпечується функціонування

Щоб забезпечити стабільну роботу відкритої системи опалення, особлива увага приділяється монтажу комунікацій. Труби повинні розташовуватися вище рівня опалювального котла, але нижче точки установки розширювального бака. Ще вони повинні бути встановлені під певним кутом, що також сприяє циркуляції теплоносія.

Необхідно розуміти, що в холодну пору року ємності і подає стояк в межах неопалюваного приміщення потрібно утеплювати. В іншому випадку не вдасться запобігти замерзанню рідини всередині труб і їх руйнування.

В опалювальній системі подібного типу вода циркулює повільно, тому нагрів потрібно робити поступово. Ні в якому разі не можна допускати закипання води. Це з великою часткою імовірності призведе до швидкого зносу радіатора і комунікацій.