0
порівняння
0
бажання

Що таке капельний палив?

От і прийшла весна, а разом і знею закипіла робота на городах, в садках та на полях. Весна- це пора для висаджування усякої огородини. А, щоб виріс гарний урожай її потрібно гарно та вчасно поливати. Останіми роками в Україні все більше і більше почали використовувати різні системи поливів. Якщо раніше такі системи використовувались у великих сільських господарствах, то тепер, правда знначно менші але не менш ефективні, можна зустріти майже на кожному городі. Це дуже зручно, адже,якщо все правильно організувати, то за до помогою відкривання одного крану можна забезпечити полив усього городу.
Одним з найефективніших є крапельний полив.

КРАПЕЛЬНИЙ ПОЛИВ 

Вперше широко почали використовувати ще 1866 році в Авганістані. Вчені використали глиняну трубку крізь стінки якої повільно просочувалась вода і поступово зволожувала площу для посіву. В 1959 році Сімха Бласс і Кібуц Хацерім, Ізраільські інженери-гідротехніки, розробили та запатентували крапельну трубку з крапельницями. Саме завдяки спеціальним каналам в крапельниці вода рівномірно розподіляється та, зменшуючи свій тиск, повільно викапує прямо під кориневу систему, цим самим значно економлячи воду для поливу.
 

Сучасні системи поливу містять в своєму арсеналі не лише крапельну трубку, а й крапельну стрічку. Насправді стрічка це та сама трубка тільки із значно тоншими стінками, від так, вона стає більш еластичнішою і без води складається у двоє, набуваючи вигляд стрічки. Стрічка набула своєї популярності серед населення завдяки тому, що вона дешевша, а ще фасується в бухти по 250, 500 та 1000 метрів одним суцільним шматком, при цьому займаючи зовсім мало місця ( зручна при транспортуванні).

Крапельний полив складається з:

1). Ємкість, в яку накачується вода. Чим більша ємкість тим краще, адже поливати краще відстояною водою. Ємкість потрібно підняти на висоту 1,5-2м. над землею, щоб створити тиск.

2). Кран, пропускна здатність якого не повинна бути меншою за загальний обсяг водовиливу крапельниць.

3). Фільтр, також буває різної пропускної здатності. Фільтри потрібні для того, щоб не забивались мікроскопічні канали в крапельницях. Фільтри поділяються на сітчасті та дискові. Дискові фільтри легші в обслуговуванні, але коштують дорожче, ніж сітчасті.

4). Магістральна поліетиленова труба. Її діаметр підбирається в залежності від площі полива. Чим більша площа полива, тим більшого діаметра має бути магістральна труба.

5). Фітинги до поліетиленової труби ( відвід, трійник, муфта, заглушка). Їх кількість залежить від конструкції поливальної системи.

6). Крапельна стрічка або трубка, має вбудовані крапельниці. Також крапельна трубку чи стрічку поділяють за відстанню між крапельницями. Відстань між крапельницями буває: 10, 15, 20, 30, 40 та 50 сантиметрів. Крапильна стрічка в більшості випадків використовується для огородиніх та тепличних культур. Трубка краще підходить для баштанних культур, кущів та дерев. Трубка буває із вбудованими крапельницями та взагалі без крапельниць( її ще називають "сліпа трубка"). Сліпа трубка використовується для садків. Крапельниця в таку трубку вставляється там, де їй необхідно бути, тобто біля самого дерева, а не на міжрядді.

7). Стартери, стартові крани та заглушки для крапельної стрічки або трубки. Стартові крани потрібні у тому випадку, коли на одній поливній ділянці росте декілька різносезонних культур. Стартер або стартовий кран вмонтовується в магістральну трубу і є перехідником між магістральною трубою та стрічкою (трубкою) крапельною. На іншому кінці стрічки (трубки) вмонтовується заглушка.

 

Схема крапельного поливу нескладна і не потребує великих вмінь для своєї побудови, проте ефективність і заощадливість в її використанні доведено неодноразово. Не дарма кажуть:" Все геніальне - просто". Звісно бувають і складні системи поливів для великих площ, із використанням насосів, але про це ми напишимо в іншій статті.

До речі, капельний полив ви можете підібрати на нашому Интернет-магазині Аквавін