0
порівняння
0
бажання

Як правильно вибрати та встановити насос

Перш за все, перед тим як почати встановлювати насос, потрібно визначитись, який саме насос потрібно?
Давайте з Вами спробуємо разом розібратися, який насос потрібний саме Вам, для того щоб ефективно і повноцінно використовувати водяний ресурс вашої свердловини чи криниці.
Насамперед розберемо які бувають насоси. 

Насоси діляться на два типи:
1) Занурювальні (ті що повністю занурюються у воду).

2) Поверхневі (ті що знаходяться на поверхні, а в воду занурюється лише  всмоктуючий патрубок зі зворотнім клапаном і сітчастим фільтром).


Занурювальні насоси

ЗАНУРЮВАЛЬНІ поділяються на два найбільш поширені види:відцентровий та шнековий. (Також до занурювальних відносяться вібраційні насоси, але вони не підходять для свердловин та криниць, тож розглядати їх не будемо).

   1) Відцентровий - це той який підіймає воду за допомогою лопастей, або як ще їх називають робочих коліс.


Першою машиною, яку можна охарактеризувати, як відцентровий насос була машина для підйому багна, яка з'явилася ще в p. 1475, і була створена італійським інженером «Франческо ді Джорджо Мартіні».

   2) Шнековий або гвинтовий -це той, який    підіймає воду за допомогою шнекоподібного вала, який знаходиться в резиновій обіймі.

 

Шнекові насоси спочатку розроблялися, як пристрої для перекачування рідин і розчинів з великою в'язкістю. Потреба в таких агрегатах є в багатьох галузях промисловості, наприклад, в харчовій, хімічній, текстильній, металообробної і т.д. З плином часу ця технологія ставала все більш досконалою. Тепер шнекові насоси успішно працюють у десятках тисяч свердловин по всьому світу. Відцентрові насоси більш продуктивніші. Якщо порівняти обидва насоси однакової потужності, то за певний відрізок часу відцентровий насос видасть більший об'єм води а ніж шнековий. Шнековий в свою чергу робить більший стовп води, тобто підіймає воду на багато вище від відцентрового. Шнекові насоси використовують тоді, коли виявляють значну кількість піску у воді. За таких обставин відцентрові насоси швидко зношуються. Шнекові ж насоси не вібрують і витримують наявність твердих механічних домішок.

З вище сказаного можна зробити висновок: якщо свердловина чи криниця містить чисту воду без домішків абразива, у вигляді піску чи вапняку, тоді краще використовувати відцентрові насоси. Ці насоси мають більшу продуктивність і не потребують частої(1раз/2-3 роки) заміни шнека. Але, якщо вода в свердловині чи криниці містить пісок, то кращого насоса ніж шнековий годі й шукати.  Також не можна оминати такий фактор, як внутрішній діаметр свердловини. Так, саме цей розмір вказує, яким має бути діаметр насоса. Чим більша відстань від внутрішньої стінки свердловини до зовнішньої стінки корпусу насоса тим краще. Адже вода, яка знаходиться навколо насоса, слугує охолоджувальним елементом для насоса. Тож чим більше води, тим краще охолоджується насос, що в свою чергу подовжує термін експлуатації насоса.

Зазвичай глибинні насоси використовують коли рівень до дзеркала води перевищує 9 метрів. А якщо рівень до дзеркала води менше 9 метрів - використовують насоси поверхневого типу. Які типи їх бувають та який їхній принцип роботи можна прочитати в наші попередній статті

Насоси будь-якого типу можна знайти на Aquavin