0
порівняння
0
бажання

Правила догляду за глибинними насосами

Щоб свердловина працювала справно протягом багатьох років, необхідно регулярно проводити обслуговування водопідйомного обладнання. Глибинний насос являє собою потужну установку, перекачує воду з джерела, від його роботи залежить ефективність автономного водопостачання будинку.

 

 

Перевірка працездатності

Навіть якщо насос працює справно, за його станом потрібно стежити мінімум раз в 6 місяців. Перевірка передбачає виконання таких дій:
  • Візуальний огляд - визначається цілісність обладнання, герметичність корпусу і робочих вузлів.
  • Вимірювання тиску - у вимкненому стані тиск повинен бути повністю відсутніми. Це перевіряється відкриванням вентиля.
  • Перевірка гидробака - для роботи використовується манометр, прилад підключається до ніпеля. Тиск в гідробаку має становити мінімум 90% від аналогічних показників, при яких запускається насос.
  • Перевірка правильності функціонування - для цього відкривають кран води, і перевіряють рівень тиску.

Результати досліджень повинні бути зафіксовані в журналі обліку. Порівняння показників дозволить упевнитися в відсутність проблем з глибинним насосом і свердловиною в цілому.

Регламент обслуговування може дещо відрізнятися в залежності від конструктивних особливостей насоса, прописується в технічному паспорті. Проблеми в процесі експлуатації можуть виникнути з наступних причин:
  • У воді великий обсяг піску - ймовірно, забита сітка, його потрібно витягти і прочистити.
  • Знизилася загальна продуктивність - насос потребує діагностиці та ремонті.
  • Свердловина швидко спустошується - розрахунок потужності насоса зроблений невірно, можливо пошкодився трубопровід, що призвело до утворення протікання.

 

Як збільшити термін експлуатації?

Догляд за водозабірної установкою найчастіше навіть не вимагає її підйому з свердловини і чищення (залежить від вмісту домішок у воді). Найчастіше двигун зношується через часті пусків. Щоб продовжити його термін експлуатації, рекомендується використовувати гідроакумулятор ємністю не менше 100 літрів. Цього буде достатньо для обслуговування приватного будинку.

Позитивно на терміні служби насоса позначається його запуск через стабілізатор напруги. Осідання або зайве електроживлення можуть спалити обмотки. Також не можна допускати «сухого ходу». Це коли рівень води падає нижче корпусу свердловинного обладнання, що призводить до його перегрівання. Щоб двигун не згорів, перевірку потрібно проводити постійно. Дану проблему легко обчислити за кількістю включень механізму захисту від холостого ходу.

Назад до списку статей